SON YAYINLAR
latest

Meme Kanseri Tedavisi

Meme kanseri dünyada akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer almaktadır. Yine dünyada yapılan araştırmalara göre her sekiz kadından birinin meme kanseri olma olasılığı vardır. Meme kanserinin 1970'li yıllardan sonra arttığı gözlemlenmiştir. Bunun nedeni olarak ta modern yaşamın getirdiği olumsuzluklar gösterilmiştir.

Meme kanseri memedeki hücrelerin kontrolsüz biçimde üremesi ve çoğalmasından dolayı oluşur. Meme kanseri genellikle 40 yaş üstü kadınlarda daha çok görülür. Meme kanserine neden olan risk faktörleri çok fazla olduğu için gruplandırabiliriz.

1. grup: Bu grupta daha önce ailesinde meme kanseri tespit edilmiş kişiler yer alır. Bu gruptaki kadınlarda risk en fazladır.

2. grup: Bu gruba erken adet gören ve geç menopoza giren kadınları koyabiliriz. Bu gruptaki kadınlar diğer kadınlara göre fazla östrojen hormonu almış oldukları için risk altındadır.

3.grup: Bu gruba 30 yaş sonrası doğum yapan kadınları koyabiliriz.Bu grubun içine hiç doğum yapmamış kadınları da koymamız gerekir.

4.grup: Bu gruba menopoz sonrasında ostrojen tedavisini uzun süre almış kadınları koyabiliriz. Menopoz sonrası ostrojen alımı mutlaka doktor kontrolünde yapılmalıdır.

Ayrıca sigara ve alkol kullanan kadınlar meme kanseri açısından riskli gruba girerler. Meme kanserine yakalanma riskinizi en aza indirmek için şişmanlığın önüne geçilmesi, alkol -sigara tüketiminin azaltılması, dengeli beslenmeye dikkat edilmesi ve en az yarım saat düzenli yürüyüşler yapılması gerekir. Meme kanserinin ilk belirtisi göğüste ağrı olmaksızın ele bir kitlenin gelmesidir. Göğüste şekil bozuklukları ,meme başındaki içe çökmeler ve akıntılar da bizi meme kanserine karşı uyarmaktadır.

Meme Kanserinin Tedavisi
Meme kanserinin tespitinde 20'li yaşlardan itibaren her kadının göğüs muayenesi yapmasından geçer. Eğer kırk yaşını geçmişse bu konu için mutlaka bir uzmana gitmesi şarttır. Elli yaş sonrasında ise senede bir kez meme mamografisi çektirmek gerekirKadınlar bu kontrolü yaparken  memede iki haftadan fazla zamandan beri duran kitle oluşumu tespit ederse veya meme başında geçmeyen yara, akıntı tespit etmişse mutlaka bir uzmandan yardım almalıdır.

Meme kanserinin erkenden tespit edilmesi tedavi şansını arttırması açısından çok önemlidir.
« ÖNCEKİ
SONRAKİ »