SON YAYINLAR
latest

Ülser Hastalıgının Tedavisi

Günümüzde stresin artmasıyla birlikte ülser hastalığında büyük bir artış yaşanmıştır. Stres ülserin oluşmasında ilk sıralarda yer almaktadır. Ülsere neden olan faktörlerin arasında düzensiz ve yanlış beslenmenin de önemi büyüktür. Düzensiz ağrı kesici kullanımı da bu hastalığın görülme sıklığını arttırmıştır. Ülser denince aklımıza hemen midede oluşan yara aklımıza gelir. Oysa ülser midenin yanında yemek borusu ve on iki parmak bağırsağında da oluşabilecek yaraları da kapsamaktadır. ülser daha çok 30'lu yaşlardan sonra görülen bir hastalık çeşididir. Bu hastalık kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülmektedir. Bunun nedeni de erkeklerin düzensiz beslenme alışkanlıklarının daha fazla oluşudur.

Midedeki  asit salgılanmasının artması ülsere neden olmaktadır. Stres, genetik yatkınlık, alkol ve sigara kullanımı, fazla ağrı kesici kullanımı ve kortizon alımı gibi birçok faktör bu salgılanmanın artmasına  neden olabilmektedir. Midemizde yaşayan helicobacter pylori adındaki bir mikrop ülserin oluşumunda yeri büyüktür.Yapılan araştırmalarda  ülser vakalarında bu mikrobun arttığı gözlemlenmiştir. Ağrı bu hastalığın ilk belirtileri arasındadır. Bu şikayetin dışında midede yanma ve ekşime görülmektedir. Kusma ve iştahsızlık belirtileri mide kanamalarına da işaret edebileceği için bu konuda biraz daha dikkatli olunmalıdır. Ülser hastalığı sonbahar  ve ilkbaharda daha çok görülür.

Ülser önemsenmesi gereken bir hastalık çeşididir. Ülser tedavi edilmezse mide kanamaları ve mide delinmeleri karşımıza çıkabilmektedir.

Mide kanamasının en büyük belirtisi birden gaitanın siyah renk almasıdır. Midedeki şiddetli bir ağrını arkasından kusmanın da olması mide kanamsını akla getirmelidir. Ve hemen bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekir.

Mide delinmesi  ülserin derinleşerek midenin delinmesine neden olabilir. Mide delinmesindeki belirtiler ani bir şekilde gelen şiddetli bir mide ağrısı ve karının sertleşmesidir. Mide delinmesinde derhal doktora gidilmesi şarttır. Mide delinmesinde hasta derhal ameliyata alınabilir.

Ülserin teşhisinde endoskopi yöntemi kullanılır. Ülserin tedavisinde düzenli beslenmenin önemi büyüktür. Ülser hastalarının az fakat sık yemek yemesi gereklidir.

Ayrıca ülser hastalarının sigarayı bırakmaları şikayetlerin azalmasında ve tedavide çok etkilidir. Alkol tüketiminin de kısıtlanması ülserin tedavisinde olumlu katkılar sağlamaktadır.
« ÖNCEKİ
SONRAKİ »