SON YAYINLAR
latest

Dulavrat Otunun Faydaları Nelerdir

Ülkemizde pek çok bölgede pıtrak olarak anılan dulavrat otu son derece güzel kırmızı renkli çiçeklere sahip, boyu 1,5 metreye kadar uzayabilen otsu bir bitki türü olarak bilinmektedir. Dulavrat bitkisinin daha ziyade kökleri kullanılıyor olsa da yaprakları da kurutularak çay olarak içilebilir. Ancak dulavrat bitkisinin en etkili yeri köküdür ve içerisinde bol miktarda inülin, tane ve çeşitli uçucu yağlar içermektedir.

Kozmetik sektöründe uzun yıllardır kullanılan dulavrat otu ne yazık ki olumlu pek çok özelliğine rağmen ülkemizde kullanımı yaygın olmayan bir bitki türüdür. Dulavrat otunun kökünden elde edilen dulavrat otu yağı özellikle de cilt sorunlarında etkilidir.

Dulavrat otu sivilce üzerindeki olumlu etkileri ile ün salmış şifalı bir bitki olup araştırmalar bu otun asırlardır cilt güzelliği için kullanıldığını göstermektedir. Dulavrat çayı ile banyo yapılması halinde cildin sıkılaşması sağlanmakta ve bu otun içinde bulunan etken maddeler adeta botoks etkisi göstererek cildin gerilmesine yardımcı olmaktadır. Sivilcenin yanı sıra sedef hastalığında da dulavrat otu kullanımı yaygındır. Yine pek çok kadının korkulu rüyası olan selülit tedavisi için dulavrat otu tavsiye edilmektedir.

17. yüzyıla ait Avrupa kitapları incelendiğinde o dönemde kanı temizlemesi nedeni ile zührevi hastalıkların tedavisinde sıklıkla dulavrat otundan yararlanıldığı görülmektedir. Dulavrat otunun faydaları arasında idrar söktürmesi, deri hastalıklarına iyi gelmesi, yağı ile masaj yapılması halinde romatizma ağrılarını geçirmesi, kepeği önlemesi, saçların daha gür ve daha kısa sürede çıkmasını sağlaması, gutun tedavisinde etkili olması ve vücudun şeker dengesini korumasına yardımcı olması gibi pek çok özellik bulunmaktadır. 
« ÖNCEKİ
SONRAKİ »