SON YAYINLAR
latest

Çocuklarda Alt Islatma Sorunu Ve Tedavisi

Tuvalet eğitimine tam zamanında başlamak çok önemlidir. Tuvalet eğitimine erken başlanmasının sorunlar yaratacağı gibi geç kalınmasında da sorunlarla karşılaşılır. Tuvalet eğitimine başlamadan önce çocuğun önceki gelişim evrelerini tam zamanında tamamlayıp tamamlamadığı önem kazanır.Eğer bir çocuğun gelişimi normal şekilde ilerliyorsa o çocuk 2-3 yaşlarında mesane kontrolünü kazanacağı için tuvalet eğitimine başlanabilir.

Genellikle çocuklar 5 yaşına kadar tuvalet eğitimini tamamlarlar.  5 yaş sonrası çocuklarda uyku sırasında isteği dışında ve tekrarlayıcı olan idrar kaçırma problemleri altını ıslatma sorununu göstermektedir. Altına ıslatma problemlerinin  temelinde tuvalet eğitimine erken yada geç başlama ve tuvalet eğitiminde sert olma gibi nedenlerin olduğu görülmektedir. İdrar kaçırma probleminin yaşandığına kesin olarak karar verilebilmesi için idrar kaçırma olayının en az 3 ay dır devam ediyor ve haftada en az iki defa tekrarlanıyor olması gerekir. Bu çocuklarda gündüzleri de idrar kaçırma olayı vardır. Bu olay genellikle tuvalete yetişemeden veya oyuna dalarak yolda altına kaçırma olarak karşımıza çıkar.

İdrar kaçırma sorunları erkek çocuklarında kızlara oranla daha fazla görülür. Sosyal ekonomik durumu bozuk ve eğitim düzeyi düşük ailelerin çocuklarında daha çok görülür. Bunun nedeni tuvalet eğitiminde yanlış yapılan davranışlardır. Bu aileler tuvalet eğitimi sırasında çocuğu korkutarak veya tehditle bu eğitimi vermeye çalıştıklarından bu ailelerin çocuklarında  alt ıslatma problemi daha çok görülmektedir. İdrar kaçırma sorunu yaşayan çocukların ailesinde de bu sorunu yaşayan bireyler olduğunu ve bu nedenle kalıtımla da ilişkisi olduğu düşünülmektedir.
Kız çocuklarında idrar kaçırma probleminin görülmesinin sebebi idrar yolu enfeksiyonundan olabileceği için  çocuğun bu konuda incelenmesi uygun olur.

Çocuklardaki Alt Islatma Sorununun Tedavisi
Çocuklarda bu sorunun çözümünde ailenin göstereceği tutum çok önemlidir. Aileler çocuğu cezalandırmak veya utandırmak yolunu seçerlerse çocukta bu sorun daha da büyüyecektir. Çocuğa bu sorunun bir çok yaşıtının yaşadığını anlatarak utanmaması gerektiği dile getirilmelidir. Burada önemli olan çocuğun bu sorundan kendinin kurtulmak istemesidir. Çocuğa bu konuda psikiyatrik destek verilebilir. Çocuğu bir uzmana götürerek gerekli tedaviye bir an önce başlanması çocuğun ileriki dönemlerinde sorunlar yaşamasının önüne geçecektir.
« ÖNCEKİ
SONRAKİ »