SON YAYINLAR
latest

Kalp Saglıgı Nasıl Korunur

Eskiden sadece büyüklerde görülen kalp hastalığı günümüzde çocuklarda bile sıklıkla görülmektedir. Kalp sağlığındaki bu artışın nedenleri arasında düzensiz ve yanlış beslenme ilk sırada yerini alır. Düzensiz ve yanlış beslenmenin sonucunda oluşan şişmanlıkta kalp hastalığının daha çok görülmesini sağlar. Kalp sağlığında  beslenmenin ayrı bir önemi vardır. Beslenmedeki yapılan yanlışlıklar kandaki kolestrolün yükselmesini sağlar. Yüksek kolestrolde kalp krizinin oluşmasına neden olur. Yüksek kolestrol kalp hastalıkları için bir risk oluşturmaktadır. Beslenmede yapılan en büyük yanlışlıklardan biri yağlı besinlerin çok fazla tüketilmesidir. Kızartmalar, mayonez, kaymak gibi besinler tüketilirken dikkatli olunmalıdır. Eğer kişide kalp hastalığı varsa bu besinleri hayatından çıkarması daha doğru olur.

Mutfakta yemek yaparken mutlaka sıvıyağ tercih edilmelidir. En iyi sıvıyağ sızma zeytinyağıdır. Şarküteri ürünlerinden olan sosis, salam ve sucuk tüketiminde de dikkatli olunması gerekir. Çünkü bu ürünlerde kolestrolün yükselmesine neden olur.Kırmızı et tüketiminde de sınırlama getirilmeli kırmızı et yerine balık ve tavuk tercih edilmelidir. Balık ve tavuk pişirilirken kızartma yerine buğulama ve haşlama yöntemleri kullanılmalıdır.Süt ve süt ürünleri kullanılırken mutlaka az yağlı olanlarını seçmeliyiz

Kalp sağlığı için yapılması gerekenler arasında sigara ve alkol tüketiminin bırakılması gerekir. Sigara ve alkol kalp damar hastalıklarının oluşmasında kolestrolden sonra yer almaktadır. Eğer kişi sigara kullanmıyorsa bile sigara içilen ortamdan uzak durması gerekir. Pasif sigara içiciler diye adlandırılan bu kişiler sigara içilen ortamda bulundukları zaman sigara içen kişi kadar sigaradan etkilenirler.

Kalp sağlığı için düzenli bir şekilde yapılan yarım saatlik yürüyüşler bile kalp sağlığını korumak için yeterli olacaktır. Açık havada her gün düzenli yürüyüş yapmak büyük küçük herkesin yapabileceği spor çeşididir. Kalp hastalıklarında genetik yatkınlıkta kalp hastası olma riskini arttırdığı için ailesinde kalp hastalığı bulunan kişiler kalp hastalıklarına karşı daha dikkatli olmalıdır. Kalp hastalıklarının görülme riskini arttıran şişmanlıktan kurtulmak bile kalp hastalığının görülme olasılığını yarıya indirmektedir. Fazla kiloların verilmesi içinde düzenli beslenme ve spor önemli iki öğedir.
« ÖNCEKİ
SONRAKİ »