SON YAYINLAR
latest

Obezite Nedir

Obezite  artık çağımızın hastalığı olarak ilk sıralarda yerini almıştır. Obezite insanın yaşamını sınırlandırmakla kalmayıp aynı zamanda diğer hastalıkların oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Obezite denince aklımıza vücutta fazlaca biriken yağ miktarı gelir.

Vücutta biriken bu yağların biriktiği bölgeler genellikle göbek ve kalça çevresidir. Özellikle bu bölgelerde biriken fazla yağlar kalp ve damar hastalıkları açısından çok zararlıdır. Obezite sadece kalp ve damar hastalıklarına yol açmaz. Aynı zamanda şeker,tansiyon hatta kanser gibi diğer hastalıklara da neden olmaktadır.

Obezitenin nedenleri arasında düzensiz beslenme ve hareketsiz bir yaşam ilk sıralarda yerini alır. Düzensiz beslenmede özellikle fast food yeme alışkanlığı ve hazır gıda tüketiminin fazla oluşu obezitenin görülme sıklığını arttırmıştır. Teknolojinin getirdiği yenilikler sayesinde de insanlar daha hareketsiz bir hayatla baş başa kalmıştır. Obezitenin diğer bir nedeni de kalıtsal özellik taşımasıdır. Yani anne ve babası obezite olan bir çocuğun obezite olma riski yüksektir.
Özellikle çocuklarda obezitenin arttığı gözlemlenmiştir. Bunun nedenleri altında çocukların hayatına bilgisayarın girmesi ve apartman hayatı nedeniyle çocuğun oyun alanının olmaması gibi nedenler bulunmaktadır. Çocukluk dönemindeki obezitenin önüne geçilmesi çocuğun ileride obeziteye yakalanma şansını azaltacağı için önemlidir.

Obeziteye Engel Olmak İçin Yapılması Grekenler
Obezitenin  önlenmesi diğer hastalıkların önlenmesini sağlayacağı için çok önemlidir.
- Obeziteyle savaşmak için öncelikli olarak beslenmemize dikkat etmeliyiz. Hazır gıdalar yerine ev yapımı az yağlı yemekleri tercih etmeliyiz.
Sabah kahvaltısı yapmaya ve öğün atlamadan yemek yemeye özen göstermeliyiz.
Yemek yerken beynimizin doyuma ulaşması için yavaş ve çiğneyerek yemeye dikkat etmeliyiz.
Metabolizmamızın daha hızlı çalışması için günlük su tüketim miktarının en az 2 litre olmasına özen göstermeliyiz.

Obeziteye Karşı Sporun Önemi
Obezitenin bir nedeni de hareketsizlik olduğunu belirtmiştik. Obeziteyle mücadele ederken mutlaka herkesin yapabileceği spor yürüyüştür. Hızlı ve tempolu olarak her gün düzenli olarak en az yarım saat yürümek obezitenin oluşmasını engeller. Düzenli olarak yapılacak bu yürüyüşlerin obezitenin tedavisinde de yeri büyüktür. Bu yürüyüşlerin açık havada yapılması sağlığımız açısından daha faydalı olacaktır.
« ÖNCEKİ
SONRAKİ »