SON YAYINLAR
latest

Şeker Hastalıgının Sebebleri

Günümüzde şeker hastalığı görülme sıklığı hızla artmaktadır. Şeker hastalığı ölümlere kadar gidebilen tehlikeli bir hastalıktır. Şeker hastalığı kanser ve kalp hastalıklarının artmasına da neden olmaktadır. Aynı zamanda şekerle şişmanlığın yakın bir ilişkisi olduğu da bilinmektedir.

Şeker hastalığı, pankreasın yeterli miktarda insülin üretememesinden kaynaklanır. İnsülin yokluğunda besinler yoluyla aldığımız şeker hücreler tarafından  kullanılamaz ve vücutta şeker olmasına rağmen kanda şeker oranı yükselir. Kanda yükselen bu şeker hücrelere zehir etkisi yaparak hücrelerin zarar görmesine neden olur.

Vücudumuz işlevini görmesini için mutlaka şekere gerek ihtiyaç vardır. Kandaki şeker insülin yoluyla hücrelere taşınır. İnsülin pankreasın salgıladığı bir hormondur. Şeker ise vücudumuzun enerji kaynağıdır.Şeker hastalığının belirtileri arasında ağız kuruluğu ve sık idrara çıkma yer alır. Ayrıca halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık ve yaraların zor iyileşmesi gibi belirtileri vardır. Şeker hastalığının ilerlediği durumlarda kilo kaybı ve görme bozukluğu sorunları yaşanır. Şeker hastalığında halsizliğin yaşanmasının nedeni hücrelerin yaşam noktası şekerdir. Bu şekerin alınamaması insanda enerjiyi düşürür ve halsizlik olarak karşımıza çıkar.Şeker hastalığı genetik kökenli bir hastalıktır. Ailede daha önce yaşanan bir şeker hastalığı ailenin diğer fertlerinde bu hastalığın görülme olasılığını arttırır.

Şeker hastalığının teşhisi çok kolaydır. Kanda şeker oranı ölçümü için bir kan testi yapılır ve eğer burada şeker  100 ün üstündeyse şeker hastalığı tanısı konabilir. Bazen belirtilerin çokluğuna rağmen kan testinde her şey normal gözüküyorsa hastanın açlık ve tokluk  kan şekerinin ikisinin ölçümüne başvurulabilir. Şeker hastalığının tedavisindeki en önemli nokta  kan şekerinin kontrol altında tutulmasıdır. Şeker hastalarının kolestrol düzeylerinin ve tansiyonunun kontrol edilmesi hastanın kalp hastalıklarından korunması için çok önemlidir. Şeker hastalarının kilo vermeleri ve kilolarını korumaları şeker düzeylerinin düşmesine yardımcı olur

Şeker hastaları için egzersizin yeri büyüktür.  Egzersiz sayesinde kilolarını kontrol altına alırken aynı zamanda kan şekeri seviyelerinin düştüğü gözlemlenmiştir.Günümüzde hareketsizliğin ve şişmanlığın artması şeker hastalığının da artmasına neden olmuştur. Çocuklarda yanlış beslenme ve hareketsizliğe bağlı olarak kilo almaları çocuklarda da şeker hastalığında artışa neden olmuştur.
« ÖNCEKİ
SONRAKİ »