SON YAYINLAR
latest

Metabolizma Hızlandırmak İçin 10 Süper Besin

Metabolizma, vücudun tükettigi yiyecekleri enerjiye dönüştürme sürecidir. Vücudunuzun bazal metabolik hızı (BMR), dinlenirken hücre yenilenmesi ve onarımı, kan dolaşımı, nefes alma ve hormonal denge gibi temel işlevleri yerine getirmeye yardımcı olur. Yaş, cinsiyet, kilo, boy, vücut kompozisyonu ve diyetiniz gibi temel etkenler metabolik hızınızı etkiler.
Metabolik hızınız ne kadar hızlı ise, o kadar enerjik ve aktifsiniz! Ancak, metabolizma hızınız yavaşsa, yorgunluk, yüksek kolesterol, kas güçsüzlüğü, kuru cilt, kilo alma, şişmiş eklemler, adet düzensizliği, depresyon ve yavaş kalp hızı gibi bazı ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Vücudunuzu sağlıklı tutmak için metabolizma hızınızı artırmanız önemlidir. Bunu yapmanın yolu, metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olan gıdalar tüketerek olur.

İşte Metabolizmanızı Hızlandırmak İçin 10 Süper Besin

1) Limon
Limon, metabolizmanıza hız vermek için mükemmel bir besin kaynağıdır. Limon karaciğerinizin ve sindirim sisteminin temizlenmesine yardımcı olur. Limondaki enzimler ve C vitamini, toksinleri vücuttan atık olarak vücuttan atılan bileşikler haline getirerek vücuttan temizlemeye yardımcı olur. Bu sonuç ile metabolik işlevinizin geliştirilmesi için son derece faydalıdır.

2) Yeşil Çay
Metabolizma güçlendiricilerinden bahsederken, yeşil çay en iyi süper besinlerden arasındadır. Antioksidanlar ve polifenollerle doldurulmuş yeşil çay, vücudunuzun metabolik aktivitesini arttırmaya yardımcı olur.

1999 tarihli bir araştırma, yeşil çayın termojenik özelliklere sahip olduğunu ve yağ oksidasyonunu, kendi başına kafein içeriği ile açıklanandan daha fazla arttırdığını bildirmektedir.

2010  tarihli başka bir araştırma, yeşil çayı, kilo kaybı ve kilo kontrolü için etkili bir strateji olarak kullanılabileceğimizi ortaya çıkarmıştır. İçindeki kafein ve kateşinler şeklindeki antioksidanlar, enerji tüketimini artırmaya ve kilo kaybı sırasında oluşan metabolik hızdaki azalmaya karşı yardımcı olurlar. Osmangazi Üniversitesi Tıp Merkezi, vücudunuzun metabolik aktivitesini iyileştirmek için günde 2 ila 3 bardak yeşil çay içilmesini öneriyor.

3) Kırmızı Biber
Kırmızı Biber, vücudunuzun metabolik hızını olumlu şekilde etkileyen bir bileşik olan kapsaisin içerir. Kapsaisin, acı biberin acı olmasını sağlayan maddedir. Kapsaisin, hücrelerin enerjiyi ısınmaya dönüştürmesine yardımcı olan termojenik özelliklere sahiptir.
Kapsaisin, 2010 yılında Hayat Dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, yağ hücrelerinin içindeki yağların parçalanmasına yardımcı olan protein aktivitesini arttırdığını bildirdi.

Bir başka 2013 çalışması, vücudun yağ oksidasyonunu hızlandırmada 2.56 miligram (mg) capsaisinin yardımcı olduğunu göstermiştir.

4) Greyfurt
Greyfurt, metabolik sisteminizin işleyişine yardımcı olan C vitamini açısından zengindirler. C vitamini, yağ metabolizmasını düzenler ve yağ yakma konusunda yardımcı olur. Greyfurt ayrıca metabolizma için gereken mükemmel antioksidan özelliklere sahip içerikler içerir. Greyfurt kandaki insülin düzeylerini düşürmeye yardımcı olur. Bu da dengeli kan şekeri seviyesine ve gelişmiş metabolizmaya yol açar. Medikal Dergisinde yayınlanan 2006 yılındaki bir araştırma, obez insanların diyetlerinde greyfurt olması gerektiğini belirtilmiştir. İnsülin direnci taze greyfurt ile artırılmıştır. İyileştirilmiş metabolizma ve hızlı kilo kaybı için, etli beyaz zarlarla daha fazla taze greyfurt yiyin ya da greyfurt suyu için.

Not: Greyfurt suyu ve  greyfurt belirli reçeteli ve reçetesiz ilaçlarla etkileşime girebileceğinden, bunu diyetinize eklemeden önce bir doktora danışmanız önerilir.

5) Elma
Günde bir elma birçok yönden sağlıklıdır ve metabolizma hızınızı artırıp kilo vermenize yardımcı olabilir. Düşük kalorili ve çözünür lif bakımından zengin elma, metabolizmayı hızlandırmak isteyenler için mükemmeldir. Lif içeriği de sindirim ve barsak hareketine yardımcı olur.

Aslında, elmada bulunan lif, hücreleri yağ emmeye karşı korur ve ayrıca su emilimini de teşvik eder. Bu da vücudun yağ birikimlerini gidermesine yardımcı olur ve metabolik aktiviteyi arttırır. Kendinizi daha uzun süre doymuş hissetmenize yardımcı olur.

Ek olarak, birkaç B vitamini ve ayrıca elma içindeki K vitamini, potasyum, magnezyum ve manganez yağlar, karbonhidratlar ve gün boyunca enerji ile tükettiğiniz proteini çevirmek için birlikte çalışır. Yeşil elma, metabolizma hızını artırmak için özellikle faydalıdır.

6) Zencefil
Metabolizma hızına  katkıda bulunabilecek diğer bir ortak mutfak malzemesi zencefildir. Bir vazodilatatör olan zencefil, küçük arterlerin çapını arttırmaya ve kan dolaşımını artırmaya yardımcı olur. Artan kan akışı ve dolaşımın vücut ısısında bir artışa neden olduğu bilinmekte olup, bu da metabolizmayı teşvik eder ve vücudunuzun daha fazla kalori yakmasına yardımcı olur.
Artı, zencefil tokluk duygusunu artırır, böylece daha az yemek yersiniz ve daha hızlı kalori yakarsınız. Şifa'da yayınlanan 2009 tarihli bir araştırmada zencefilin yağ metabolizması üzerinde olumlu etkileri olabileceği ve viseral yağ miktarının düşürülmesine yardımcı olabileceği bulundu. Mide, karaciğer, bağırsak ve böbrek gibi organların arasında yer alan yağ dokusuna Viseral yağ  denir.

7) Siyah Kahve
Kahve'nin metabolizma artırıcı etkinliği, vücudunuzun metabolik hızını artırmak için çalışan psikoaktif bir merkezi sinir sistemi uyarıcısı olan kafeinden türemiştir.

Kafein nörotransmitterlerin salınımını arttırır. Bu nörotransmitter metabolizmayı iyileştirmeye yardımcı olur ve vücudun yağını serbest bırakır. Nörotransmitter biyolojik bir haberci olup, nöronlar ve vücuttaki diğer hücreler ortasındaki sinyalleri organize eden, hızlandıran bir taşıyıcıdır.
Ayrıca, 2004 yılındaki bir araştırma, kilo başına 4,5 mg'lık kafeinin ardından metabolizma hızının yüzde 13 arttığını tespit etti. Gıda Bilimi ve Biyo teknolojisinde yayınlanan bir diğer 2010 araştırmasında, kafeinin sinir sistemini uyararak yağın parçalanması için çalıştığını açıkladı. Bu yağ hücrelerini, yağları parçalamaya yönlendirir. Çok fazla kafein ters etki gösterebileceğinden, günde sadece 2-3 fincan kahve içmeniz önerilir.

8) Tarçın
Tarçın, metabolizmanızı hızlandırmanın ve kilo vermenin en lezzetli yoludur. Tarçın, düşük kalorili olmasının yanı sıra, metabolizma hızınızı artırmaya yardımcı olan antioksidanlar ve fitokimyasal maddeler bakımından zengindir.

Bu doğal kan şekeri dengeleyici, insülin kontrolü, glikozu hücrelerinize taşıma ve vücudun glikojen sentezini arttırmada etkili olan içerikler içerir.
Tarçın, vücuttaki glikoz düzeylerinin yükselmesinden sorumlu bir polimer içerir. MHCP, glikozun hücrelere alınmasını uyararak hücrelerdeki insülinin etkilerini arttırır ve glikojen sentezini geliştirir ve vücudun insülin duyarlılığını arttırır. İnsülin duyarlılığının artması, vücut yağının azalmasına neden olur.

Uzmanlar metabolizmayı iyileştirmek için 20 gün boyunca günlük 1 ila 3 gram tarçın (1-2 çay kaşığı) tüketmenizi önerir. Tarçının etkileri tek bir dozu takiben bir güne dek sürdüğü için her gün de tüketebilirsiniz.

9) Badem
Badem yemek, vücudunuzun enerji harcamalarında artışa neden olabilir. Bademin kalorisi yüksek olmasına rağmen, önemli metabolizma güçlendiricilerinden biri olan omega-3 yağ asitleri ile doludur. Bu yağ asitleri, metabolizma hızını düşüren doğal bir kimyasal olan leptin olarak bilinen  hormon üretimini azaltırlar.

Şifa'da yayınlanan bir araştırma, günlük badem tüketiminin, deneklerin kilo almasına neden olmadığını ortaya çıkardı. Bu, bademdeki yüksek lif içeriğinden kaynaklanması gerçeğini ortaya çıkardı.

Metabolizma'da yayınlanan bir başka 2007 çalışmasında, kolesterol düzeylerinin düşürülmesine ilaveten bademlerin, yenen karbonhidrat gıdaların glisemik etkilerini de azaltabileceği bildiriliyor. Badem protein değeri açısından zengin olduğundan, tüketildikten sonra daha fazla kalori yakmaya yardımcı olur. Bununla birlikte, fazla miktarda badem yemeyin. Her gün bir avuç kuru kavrulmuş badem yeterlidir.

10) Brokoli
Brokoli, vücudunuzdaki metabolik aktivitenin artmasına yardımcı olan mucizevi sebzelerden biridir. Hızlanmış metabolizma için gerekli bileşenlerin her ikisine sahip olup kalsiyum ve C vitamini bakımından zengindir. Kalsiyum, metabolizma hızının artırılması için bir tetikleyici gibi davranırken, C vitamini, kalsiyumun daha iyi emilmesine yardımcı olur.

Ayrıca, brokoli, hücrelerdeki yağ parçalanmasını hızlandıran fito kimyasallarla doludur böylece vücuttaki aşırı birikimleri azaltır. Folat açısından zengin, diyet lifi, omega-3 yağ asitleri, magnezyum ve vitamin C, K, B6 ve B12,  sahip olan brokoli ekstra kalori kullanmadan yağ yakmaya yardımcı olur.

Diyetinize günde 1 ila 1½ fincan çiğ veya pişmiş brokoli eklenmesi, metabolizmayı hızlandırmak ve kilo kaybını teşvik etmek için idealdir.
« ÖNCEKİ
SONRAKİ »