SON YAYINLAR
latest

İdeal Kilo Nasıl Hesaplanır

Bir insanın ideal kilosu boyu ve kilosu arasındaki dengeyi ifade eder. Bu denge insanın sağlıklı olabilmesi için sahip olması gereken kilo olarak da anlatılabilir. İnsanın zayıf ya da kilolu olmasına değil, ideal kilosuna ne kadar yakın olduğuna bakarak hareket etmek kişi sağlığı için daha önemli bir kriterdir.

İdeal Kilo Neden Önemlidir?

Bir insanın hayatını devam ettirebilmesi için alması gereken kalori miktarı yaş, cinsiyet gibi faktörlere göre ortalama olarak belirlenmiştir. Bu belirlenen kaloriden fazla alınması durumunda vücudunuz fazlalıkları yağa dönüştürerek depolamaya başlayacaktır. Sağlığınıza ve görünüşünüze oldukça fazla etki eden vücut yağ oranınız ise kontrol altına alınması gereken bir noktadır.

Çünkü bu şekilde ideal kilonuzdan uzaklaşır ve sağlığınızın size gönderdiği bir takım ikazlarla uğraşmaya başlamak zorunda kalırsınız. Örneğin; bel çevresindeki yağlanmalar kalple alakalı bir sorun olabileceğinin ilk işareti sayılmaktadır. Bu sebeple ideal kilonuzu bilmeniz ve bu kiloda kalmaya çalışmak için çaba gösterilmelidir.

İdeal Kilo Nasıl Hesaplanır?

İdeal kilo matematiksel olarak bakıldığında; vücut ağırlığının boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile hesaplanabilmektedir. Bu işlemle uğraşmak istemeyenler için sadece boy ve kilonuzu yazdığınızda ideal kilonuzun kolayca ve hızlı bir şekilde hesaplanması konusunda yardımcı olan sitelerde mevcuttur. Bu site yönlendirmelere dikkat edilerek ilerlediğinizde temel adımlar ile boy kitle endeksinizin durumu hakkında size bilgi verilmektedir.


Ayrıca zengin içerik ve yönlendirmeleri ile de kilonuzun kontrolüne katkı sağlamaktadır. Basitçe ideal kilonuzu hesaplar, renkli menüler ve anlatımlar sunan siteden bilgi edinebilirsiniz. İdeal kilo yakalamak için ipuçları da mevcuttur. Besinlerin dilini anlamak ve doğru beslenmek için bu site yardımcınız olacaktır. Sağlığınız için bu siteden vazgeçmemeli ve öğütlerini dinlemelisiniz.


Uzmanlar Ne Diyor?

Yazımızın bu bölümünde uzmanların ideal kilonun ne kadar önemli olduğunu ve yaptıkları açıklamalara yer verdik, işte Türkiye'nin önde gelen doktor ve sağlık uzmanlarından kilo hakkındaki yorumları;


Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu : Vücut kitle endeksi matematiksel olarak hesaplanması ve standart sonuçlar vermesi nedeniyle pek sağlıklı rakamlar olmasa da dikkat edilmesi gereken kriterler arasında yer alıyor. En tehlikeli şey ise insanın mevcut kilosunu koruyamamasıdır, hızlı ve aşırı kilo alıp veren insanlar sağlık sorunları yaşayabiliyor.

Prof. Dr. Metin Özata : Çok zayıf olan kişilerin sağlıklı, çok kilolu kişilerin ise sağlıksız olduğu yönünde yanlış bilgi bir çok kişi tarafından doğruymuş gibi kabul görmektedir. Burada önemli olan şey vücut kitle endeksi yani boyun kilo ile orantısıdır. Ancak bu oran hesaplanırken dikkat edilmesi gereken şey vücuttaki kas oranıdır, bu nedenle sporcuların ideal kilosu hesaplanırken vücuttaki kas oranının da hesaplanması gerekiyor.
« ÖNCEKİ
SONRAKİ »