SON YAYINLAR
latest

Biyopsi Nasıl Yapılır

Vücudumuzda bazı durumlarda çeşitli hastalıklara dair birçok belirtiler hissedebilmekteyiz. Ayrıca bazı durumlarda hiç belirtiler de gelmeyebilmektedir. Biyopsi neden yapılır? Bu belirtilere örnek vermek gerekirse ağrılar, şişkinlikler, baş dönmeleri gibi daha birçok belirtiler sayılabiliriz. Bu şikayetlerin her hangi bir ciddi hastalığı işaret ettiğine dair kesin veriler elde edebilmemiz oldukça zor olabilmektedir. Bu hastalıklara karşı kesin elde edilebilir sonuçlara ulaşabilme amacı ile biyopsi yapılmaktadır. Biyopsinin doğru ve düzgün bir şekilde yapılabilmesi için vücudumuzun çeşitli bölgelerinden bazı parçalar alınabilmektedir. Bazı durumlarda bu parçalar iç organlarımızdan dahi alınabilir. Alınan bu parçalar mikroskop yardımı ile kapsamlı bir şekilde incelenir. İnceleyen bölüm ise patoloji bölümüdür.


Biyopsi ve Patoloji

Dokuların başka çeşitli özellikleri, alınmış olduğu bölge noktasında oluşmakta olan çeşitli büyüklükler veya küçüklükler ve organların çeşitli işlevleri ile alakalı alınabilecek sonuçlar değişebilir. Patoloji doktorlarının, hastanın doktoru ile doğru ve düzgün bir şekilde işbirliği beraberinde çalışması sonucunda ise hastalığın tam tanısı rahatlıkla koyulabilir. Biyopsi türleri nelerdir? Biyopsiler 3 türde yapılabilmektedir. Birincisi ince iğneler, ikincisi kalın iğneler ve sonuncusu cerrahi biyopsi olarak ayrılabilmekteler. Rastlanan hastalıklara gelirsek genelde en çok meme kanserine rastlanmaktadır. Bunun arkasına troid kanserine de rastlanabilir. Biyopsi yapılıyorken ultrason da kullanılabilmektedir. Ultrason beraberinde ince iğneler ile biyopsi yapılır. Bu işlemler için çeşitli uyuşturmalara gerek duyulmamaktadır çünkü çok acısı olmayabilmektedir.

Biyopsi ve Biyopsinin Türleri

Başka biyopsi türleri ise riskli olunan esnalarda veya sonuçlar doğru ve elde edilebilir şekilde alınamadığı durumlarda tercih edilmektedir. Hangi biyopsi türleri risklidir? Bu biyopsi türleri ise cerrahi biyopsi türleridir. Biyopsinin yapılabileceği çeşitli organlara gelirsek göğüs, akciğer, karaciğer, lens, kemik hastalıkları, tiroid, prostat ve benzeri daha birçok hastalıklarda biyopsi yoluna başvurulabilmektedir. İç organlardan çeşitli alınan parçalar beraberinde gerçekleşmekte olan ve çoğu hastalığın huylarının ne olduğuna dair çeşitli tespitler yapılabilmesi amacı ile biyopsi son derece belirleyici fonksiyon taşımaktadır. Biyopsinin alınan sonuçlarına göre çeşitli hücrelerin kanserli olup olmadıklarına dair kesin bulgular elde edilmektedir. Biyopsi yaptıracaksanız çeşitli sorunlardan korkmanıza gerek yok. Biyopsi kesinlikle kesin sonuçlar elde edilebilmesi amacı ile yapılmakta olan ve tıp alanında son derece sık bir şekilde kullanılmakta olan bir işlemdir. 
« ÖNCEKİ
SONRAKİ »