SON YAYINLAR
latest

Tırnak Morarması İçin Bakım Önerileri

Siyanoz diğer adıyla tırnak morarması; ağır cisimlerin tırnakların üzerine düşmesi ya da tırnağın çok şiddetli şekilde bir yere sıkışması sonucu görülebilir. Bu morarmanın boyutu ne kadar büyük olursa tırnağınızı kaybetme riskiniz de o kadar artar. Tırnakta oluşan bu morluklardan kurtulmak istiyor ve tırnağınızı korumak istiyorsanız uygulayacağınız çok etkili tedavi yöntemleri bulunuyor.
Peki olay gerçekleştiği anda neler yapmalısınız? İlk yaklaşımınız nasıl olmalı? Maddeler halinde sizin için sıraladık:

. Sıkışan ya da bir yere çarpan tırnağınızın üzerine hemen soğuk su tutun. Dilerseniz buz torbası da kullanabilirsiniz.
. Çarptırdığınız bölgenin bir süre soğuk kalmasını sağlayın. Bu süre için 5 ila 10 dakika yeterli olacaktır. Soğuk olması kanlanıp morarmanın, şişmenin önüne geçecektir.
. Parmağınızda sadece tırnakta değil de tırnağın dışında da kanama oluyorsa su ile yıkayın ve sonrasında kanamanın durması için bölgeye baskı uygulayın.
. Olay sonrasında parmaklarınızı oynatarak kısa bir muayene yapın. Eğer oynatamadığınız parmağınız varsa bu parmakta sakatlanma olabilir. Böyle bir durumda acilen bir doktora başvurmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.

Uygulanabilecek Doğal Tedavi Yöntemleri;

Tuzlu Su: Küçük bir kaba tuzlu su karışımı hazırlayın. Tırnağınızı kesebildiğiniz kadar çok keserek tuzlu suyun içinde 15-20 dakika bekletin. Sürenin sonunda kuru bir bezle tırnağınızı sıkmadan sarın. Tırnak iyileşene kadar uygulayabileceğiniz bu yöntem oldukça etkili olmakla birlikte kısa süre içinde morluğu geçirecektir. 

Zerdeçal: Bir miktar zerdeçal tozu ile ılık suyu krem kıvamında olana kadar karıştırın. Elde edilen bu karışımı moraran tırnağın üzerine ve çevresine güzelce yedirerek sürün. Ateşi önleyici ve anti bakteriyel olan zerdeçal tırnağınızdaki morluğun daha kısa sürede iyileşmesini sağlayacaktır.

Kil: Bir önceki maddede tarifini verdiğimiz zerdeçal tarifinde zerdeçal yerine kil kullanarak aynı işlemi sırasıyla uygulayabilirsiniz.

Hardal Yağı: Morarma ve yaralanmış tırnağınızın üzerine hardal yağı ile masaj yapmak morluğun kısa sürede kaybolup iyileşmesini sağlayacaktır.

Tırnaklarınızı nasıl daha sağlıklı tutabilirsiniz?

. Tırnakları ve tırnak yataklarını limon dilimleri ile ovalamak tırnakların daha güçlü olmasını sağlar.
. Tırnağın batık olmasını engellemek için tırnağınızı keserken düz ve kenarlarının etin içine girmemiş olmasına dikkat etmelisiniz.
. Tırnaklarınızı kısa sürede kimyasal temizleyicilere maruz bırakmayın. Bu temizleyiciler tırnağı güçsüzleştirebilir. Tırnağınızı birinci maddedeki gibi daha çok doğal yollarla temizlemenizi öneririz.
. Sigarada bulunan nikotin tırnakların güçsüzleşmesine neden olur. Bu yüzden sigarayı bırakın.
. Tırnaklarınızı yiyorsanız bu huyunuzdan vazgeçmelisiniz.
« ÖNCEKİ
SONRAKİ »