SON YAYINLAR
latest

Diyaliz Makineleri Neler?

 

Diyaliz nedir?

Kronik böbrek yetmezliği, çeşitli sebeplere bağlı olarak böbrek fonksiyonlarının düzelmesi mümkün olmayan kaybı ile gerçekleşen bir durumdur. Böbrekler tam çalışmadığı zaman vücutta biriken fazla sıvı ve atık maddelerin yarı geçirgen bir membran (zar) aracılığıyla temizlenmesi işlemine diyaliz denir.

Membran hemodiyaliz makinesi

İlk kez 1944 yılında Hollandalı hekim olan Kolff tarafından yapılmıştır. Özel bir membran ile hastanın kanının makine ile temizlenmesi işlemidir. Hemodiyaliz işleminin gerçekleşmesi için yeterli kan akımı olmalı ve bir membran ile hemodiyaliz makinesi sağlanmalıdır. Yeterli kan akımının sağlanması için hastanın önce atar ve toplardamarı arasında bir pencere oluşturulmalı veya hastanın büyük bir toplar damarına geçici kateter konmalıdır.

Hemodiyaliz tedavisi hastanın böbrek yetmezliğinin şiddetine ve yaptığı idrar miktarına göre haftada 2-3 kez veya 4-6 saat süre ile uygulanır. Hemodiyaliz tedavisi genellikle hastanede veya bir hemodiyaliz ünitesinde uygulanır.

 

Periton membran makinesi

Periton karın boşluğunda bulunan organların etrafında bulunan zar için kullanılan bir terimdir. Periton diyalizinde periton membranı kullanılır. İlk kez 1923 yılında Ganter tarafından gerçekleşmiştir. Hastanın vücut yapısına göre belirlenen özel solüsyon karın boşluğuna verilir. Vücuda verilmiş olan solüsyon 4-6 saat bekledikten sonra yeni solüsyonla değiştirilir. Bu süre boyunca kanda bulunan üre ve fazla sıvı solüsyonla geçer. Bu işlem hasta tarafından günde 4-5 kez yapılmalıdır.

 

Periton diyalizi çeşitleri

1-Sürekli ayaktan periton diyalizi: Hastanın vücut yapısına uygunluğuna göre hazırlanan özel periton diyaliz çözeltisi karın boşluğuna verilir. Vücuda verilen çözelti 4-6 saat karın boşluğunda kaldıktan sonra yeni çözelti ile değiştirilir. Karın boşluğuna diyaliz sıvısının verilmesi ve boşaltılması yer çekimi ile gerçekleştirilir. Periton diyalizi hasta ya da yakını tarafından gerçekleştirilebilir.

 

2-Aletli periton diyalizi: Evde makine aracılığı ile uygulanan periton işlemine APD denir. Hasta yatmadan önce set ve çözelti torbaları periton diyalizi makinesine yerleştirir ve başlatılır. Kişi uyurken gece boyunca, makine karın boşluğuna diyaliz sıvısını verir, bekletir ve boşaltır.

« ÖNCEKİ
SONRAKİ »