SON YAYINLAR
latest

Beyin Tümörlerine Genel Bakış

Beyin tümörleri kafatası içinde büyüyerek belli bir süre sonra beyin üzerinde baskı yapmaya başlarlar.  Beyin tümörleri iki şekilde oluşabilirler. Birincisinde vücudun herhangi bir yerinde görülen kanser türü tüm vücuda yayılarak beyne kadar ulaşılabilir. İkincisinde direk beynin içinde oluşur. Beyin tümörlerinin geç fark edilmesindeki en büyük nedeni belirtileri baş ağrısı ve mide bulantısı şeklinde olmasıdır. Kişi bu oluşan baş ağrılarını olağan sayarak önemsemeyebilir. Bu belirtilerin önemsenmemesi tümörlerin büyümesine neden olmaktadır.
Beyin tümörü genellikle 9 yaş öncesi çocuklarda ve 55 yaş üstü yaşlılarda görülmektedir.

Beyin Tümorü Çeşitleri
Beyin tümörü çeşitleri iyi huylu tümör ve kötü huylu tümör olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

İyi huylu tümörler
İyi huylu tümör hem yavaş yayılır hem de tespit ve tedavisi daha kolaydır. İyi huylu tümör kitle halinde bulunduğundan ameliyat sırasında kolayca alınabilir. İyi huylu tümör ameliyatlarının başarı oranı çok yüksektir.

Kötü Huylu Tümörler
Kötü huylu tümörler daha hızlı yayılır ve beyinde çamur şeklinde bulunur. Bu nedenle bu tür tümör ameliyatları zor ameliyatlardır.

Beyin Tümorlerinin Nedenleri
Beyin tümörlerinin oluşumuna vücutta görülen bir kanser türünün yayılması neden olabileceği gibi petrol rafinerisi, ilaç, boya ve plastik üretiminde korumasız çalışmada beyin tümörü oluşumuna neden olmaktadır.

Beyin Tümorlerinin Belirtileri
Beyin tümörlerinin belirtileri oluşum yerine göre farklılık gösterebilmektedir.
Frontal bölgede oluşan beyin tümörü belirtileri:
Baş ağrısı şikayetleri gün geçtikçe artarken halsizlik ve uyuşukluk ortaya çıkmaktadır. Ayrıca dikkat eksikliği ve ruh halinde değişiklikler gözlemlenir.
Paryetal bölgede oluşan beyin tümörleri:
Sıkıntı veren baş ağrılarının yanında  yazı yazmada zorluk ve doku kaybı gözlenir.
Oksipital bölgede oluşan beyin tümörleri:
Görme bozuklukları ve halüsinasyonlar görülmektedir.

Temporal bölgede oluşan beyin tümörleri:
Baş ağrıları giderek artarken anlama ve ifade etme zorlukları gözlemlenir.
Merkezi sinir sisteminin diğer bölgelerinde gözlemlenen tümörler:
Kişide denge sorunlarının yanında kusma görüler.

Beyin Tümörlerinin tespitinde beyin tomografisi ve MRG çekimi kullanılmaktadır. Beyin tümörlerinin tedavisi genellikle cerrahi yöntemlerle yapılmaktadır. Tümörün oluşum yerine göre ışın tedavisi ve kemoterapi yapılmaktadır.
« ÖNCEKİ
SONRAKİ »