SON YAYINLAR
latest

Cilt Kanserinin Belirtileri

Cilt kanserleri dünyada ve ülkemizde beyaz ırkta daha çok görülebilen bir kanser türüdür. Dünyada cilt kanseri hızla artarken ülkemizde de malesef bu tür kanser vakalarının arttığı gözlemlenmektedir. İkinci üzücü bir nokta ise cilt kanserine yakalanma yaşının da giderek düştüğüdür.
Eskiden sadece açık havada çalışan yaşlı insanlarda görülürken şimdi genç yaşta şehir de yaşayan kesimde de cilt kanserleri görülmektedir. Cilt kanserlerin hızla yayılmasındaki en büyük etken güneşin zararlı ışınlarında uzak durmamak ve modernleşmenin getirdiği solaryum cihazlarıyla bronzlaşmanın artmasıdır. Cilt kanseri  özellikle beyaz tenli kişilerde daha çok görülmektedir.

Ailesinde cilt kanseri olan bir kişinin cilt kanserine yakalanma riski mutlaka daha yüksektir. Ama yinede diğer kişilerin güneş ışının tehlikeli olduğu 12-16 saatleri arasında mümkün olduğu sürece dışarıya çıkmamaya özen göstermesi gerekir. Özellikle güneş ışınlarının en tehlikeli olduğu bu saatlerde bronzlaşmayı seçmek çok yanlış bir davranıştır. Ülkemizde yaz mevsimin yaşanması çok güzeldir. Ama bunu olumsuza dönüştürmemek için güneşe çıkmadan önce özellikle açıkta kalan el, yüz ve boyun bölgelerimize mutlaka güneş koruma faktörlü ürünler kullanmalıyız. Çünkü cilt kanseri özellikle bu açıkta kalan bölümlerde görülmektedir.

Cilt kanseri özellikle açık havada çalışan çiftçi,balıkçı gibi mesleklerde daha sık görülür. Birde bronzlaşmak için yanlış zaman ve yöntemler kullanan kişilerde de görülür. Solaryum cihazları acısız ve kısa zamanda bronzlaşmayı sağladığı için günümüzde bayanlar tarafından tercih edilmektedir.

Güneşten gelen zararlı ışınlar ozon tarafından filtrelendikten sonra yeryüzüne ulaşır. Solaryumda verilen ışınların filtrelenmesi söz konusu olmadığı için bu ışınlar direk vücudumuza verilir.   Solaryumu da tehlikeli hale getiren budur. Bu ışınların direk verilmesi cilt kanserinin oluşmasına zemin hazırlar. Cilt kanserinin tespitinde ben ve cilt lezyonlarındaki değişimin takip edilmesi çok önemlidir. Benlerde büyüme, renk , kanama ve damarlanması gibi değişiklikler bizi cilt kanserine karşı uyanık tutmalıdır. Cildimizde normal olmayan değişimler yani cilt lezyonları da cilt kanserinde en sık görülen belirtiler arasındadır.

Unutmayalım ki her hastalıkta olduğu gibi cilt kanserlerinin erken tespiti tedavideki başarı oranını arttıracaktır


« ÖNCEKİ
SONRAKİ »