SON YAYINLAR
latest

Cocuklarda Astım Hastalıgı Ve Belirtileri

Çocukluk döneminde görülen astım hastalığının altında  çocuğa ait alerjiler yatar. Alerjik bünyesi olan çocuklar solunum yolu hastalıkları, sigara ve hava kirliliği nedenlerden dolayı bronşlarındaki  sorunlar büyüyerek astıma neden olabilir.

Çocukluk dönemindeki alerjiler genellikle süt çocukluğunda süt ve süt ürünlerine karşı olmaktadır. Çocuk büyüdükçe değişik maddelere karşı alerjiler ortaya çıkabilir. 3-6 yaş dönemi çocuklarında daha çok ev tozu ve  akarları, küf,polen ve hayvan tüylerine karşı alerjiler ortaya çıkabilmektedir. Çocukları bu alerji yapan maddelerden uzak tutabilirsek çocuklarımızı astıma karşıda korumuş oluruz. Çocuklarda astım hastalığı genellikle iki yaşlarında belirtiyi vermeye başlar. Çocuklar bu yaşlarda henüz akciğer gelişimi tamamlanmadığı için solunum yolları hastalıklarına daha sık yakalanırlar. Çocukta birde alerjik bir duyarlılık varsa astım hastası olma olasılığı daha da artmaktadır.

Çocuk büyüdükçe akciğerleri de gelişir. Çocuk astım hastası bile olsa akciğer gelişimi tamamlandıkça hastalık belirtileri daha az görülür ve zamanla tamamen ortadan kalkabilir. Eğer çocuktaki astım tanısı geç konulmamışsa  ve o yönde bir tedavi görmüşse çocuk ergenlik dönemine gelmeden bu hastalıktan kurtulmuş olur. Eğer çocuğun alerjisi yüksekse astım hastalığının tedavi şansı daha azalmaktadır. Çocuğun hem astımla mücadele etmek hem de alerjisi olan maddelerden uzak kalması gereklidir.  Bu olayda çocuktaki astım tedavisinin uzamasına neden olur.

Çocuklarda Astım Hastalıgı Ve Belirtileri
Çocuklarda astım hastalığının belirtileri genellikle göğüsten gelen hırıltılar ve kuru öksürüktür. Astımlı çocuklarda geceleri öksürük nöbetlerinden dolayı  uykuya geçmekte zorlanırlar.  Kökeninde daha çok alerji yatan astımlarda çocuklar özellikle bahar ve sonbahar dönemlerinde daha çok hastalanırlar. Bunun nedeni ise havadaki polenlerdir.

Astım hastası çocuklarda solunum yolları hastalıkları daha sık görülür. Astım hastası çocuklardaki bu belirtiler hastalığın teşhis edilmesini kolaylaştırır. Astım hastalığının tedavisinde amaç öncelikli olarak bronşları açarak broşların açılmasını sağlamaktır. Bunun için tedavide genellikle bronş açıcı spreyler ve göğüs yumuşatıcı öksürük şurupları kullanılır.

Astım hastalığın tedavisinde sigara ve hava kirliğinden uzak bir ortamın önemi büyüktür. Çocuğun sağlığı için sigara içilmesi engellenmeli ve hava kirliliğinin yüksek olduğu gece saatlerinde çocuk dışarıya çıkarılmamalıdır.
« ÖNCEKİ
SONRAKİ »