SON YAYINLAR
latest

Kilo Almak İçin Günlük Kalori Miktarı

Kilo vermek isteyen kişiler kilo almak isteyen kişilerin kolaylıkla kilo alabileceklerini düşünmektedirler. Ancak kilo almak sanıldığı kadar kolay olan bir durum değildir. Kilo almaya eğilimli olmayan kişiler, vücut ölçülerine göre en uygun kiloya sahip olmak için çaba sarf ederler.

En iyi kilo alma yöntemleri uygulayarak kilo alınabilir

Gün içerisinde harcadığınız kalori dışında ortalama olarak 1 kilo alabilmek için 7000 kalori almanız gerekiyor. Metabolizma hızınızı öğrenmeli ve metabolizma hızınıza göre kilo almanızı sağlayacak kalori miktarını hesaplamalısınız. 

Metabolizma hızı hesaplanırken kullanılan formül

10x mevcut kilonuz + 6.25Xuzunluğunu – 5Xyaşınız + x
Metabolizma hızınızı (RMR) hesaplarken x değeri erkekler için +5 yazılırken, bayanlarda 161 olarak hesaplanmaktadır. 

Gün içerisinde herhangi bir aktivite yapmasanız dahi bu formül sayesinde metabolizma hızınız yani günde yaktığınız kalori miktarını öğrenebilmektesiniz. Kilo almak isteyen kişiler kilo almak için günlük kalori miktarını hesaplayarak, alması gereken kalori miktarını hesaplamalıdır. Bu hesaplama günlük yapılan egzersizlere göre değişmektedir. 

Hesaplama ise şu şekildedir

1) Gün içinde egzersiz yapmayan kişiler için: BMR(almanız gereken kalori miktarı): RMRx1.2
2) Hafif egzersiz yapan kişiler için: BMR= RMRx1.375 (haftada 1 ile 3 gün yapılan egzersize göre)
3) Orta dereceli egzersiz yapan kişiler için: BMR= RMRx1.55 (haftada 3 ile 5 gün yapılan egzersiz)
4) Yüksek dereceli egzersiz yapan kişiler için: BMR= RMRx1.725 (haftada 6 ile 7 gün yapılan egzersiz)
5) Gün içerisinde ekstra aktifliğiniz varsa: BMR= RMRx1.9 (sporcuysanız, fiziksel aktiviteli işiniz varsa ve ağır egzersiz yapıyorsanız)

Kişinin günlük olarak kilosunu koruyabilmesi için alması gereken kalori miktarı hesaplamasına örnek verecek olursak: 19 yaşında bir bayan 1.65 cm boyunda ve 59 kg ağırlığında olarak değerlendirildiğinde RMR değeri 1365.25 olacaktır. Haftanın 3 ile 5 günü egzersiz yapıyorsa BMR değeri hesaplanırken 1365.25x1.55 çarpımı yapılır. 2116.13 kalori sonucu oluşur. Bu yüzden bu ölçülere sahip olan bir bayan 2116 kaloriden daha fazlasını almalıdır ki hızlı kilo alması mümkün olabilsin. Gün içerisinde alacağınız kaloriyi belirlerken, kilonuzu korumanızı sağlayacak olan kalori miktarının üzerine 50 kalori daha ekleyerek besin tüketmelisiniz. Bu sayede bir ayda 2 kilo alabilirsiniz.

Kilo almak için yağlı besinler tüketmemelisiniz. 
Kilo alma yöntemleri için günlük kalori miktarınızı belirledikten sonra protein ağırlıklı beslenerek sağlıklı bir şekilde kilo almaya çalışmalısınız. 

Kilo almak için beslenme önerileri şu şekildedir

İçecekler: Taze sıkılmış meyve suları, tam yağlı süt, protein tozu içeren yiyecekler.

Ekmek: Tam tahıllı ekmek tercih ederek sağlıklı bir şekilde kilo alabilirsiniz. Ekmeğinizi dilimlerken kalın dilimler keserek ve üzerine kilo almanızı sağlayacak reçel, humus, fıstık ezmesi ile destekleyebilirsiniz.

Sebze: Patates, havuç, mısır, bezelye tüketebilirsiniz. Kilo vermede etkili olan karnabahar, kabak, brokoli tüketmemeye özen göstermelisiniz.

Çorba: Kremalı çorbalar tercih edebilirsiniz. Su bazlı çorbalar kilo vermek için tercih edilmektedir.

Yağlar: Tercih edeceğiniz yağ çeşitleri zeytinyağı, tereyağ olmalıdır. Kilo almak için sağlıklı yağlar tüketilmemelidir. Trans yağlar dengesiz bir şekilde kilo almanıza neden olur. 
« ÖNCEKİ
SONRAKİ »