SON YAYINLAR
latest

Zaytinyagı ve Karatay Diyeti

Kardiyolog-cerrah Prof. Dr. Canan Karatay yaptığı beslenme önerileri ve yorumları ile gündemde yer almaktadır. Karatay diyeti olarak da bilinen beslenme şekli daha çok protein, soğuk sıkım zeytinyağı ve tereyağı gibi doğal besinleri önerirken karbonhidrat ve şeker ağırlıklı gıdaları önermemektedir. Ayrıca hazır gıdalarda Prof. Dr. Canan Karatay tarafından kesinlikle önerilmez. 
Zeytinyağı ve Karatay diyeti çerçevesinde zeytin, altın olarak adlandırırken zeytinyağını ise altın suyu olarak adlandırır. Ayrıca Karatay ileriki zamanlarda zeytin ağacı olan ülkelerin hiçbir zaman kıtlık yaşamayacağını iddia etmektedir. Zeytin hasadı zamanlarında, sık sık zeytin üreten illerimize giden ve festivallerde bulunan Karatay zeytin ve zeytin ürünlerine büyük önem vermektedir. Prof. Dr. Canan Karatay, zeytin ve zeytinyağıyla beslenmenin önemini zeytin festivallerinde detaylarıyla anlatır. Bu festivallerden biri olan ve Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirilen “zeytin ve zeytinyağı hasat şenliği” ne katılan Prof. Dr. Canan Karatay doğru beslenmenin ipuçlarını Aydınlılarla paylaştı.

Aydında bulunan zeytinyağının kalitesinden ve faydalarından bahseden Karatay “doğru yoldasınız zeytinyağlı yemeye devam edin, ama ekmekten, börekten vazgeçin, zeytinyağı yiyin zayıflayın” dedi. Ayrıca bu beslenmenin yaşam biçimi haline getirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Canan Karatay yaptığı tavsiyelerde zeytinyağını ve zeytinyağlı yemeklerin bol miktarda tüketilmesinin yanı sıra tuzsuz siyah ve yeşil zeytininde tüketilmesinin faydalı olduğunu belirtmektedir. Ancak özellikle hayatınızdaki karbonhidratı çıkarmamızı, vücuttaki depolanan yağların karbonhidratlardan kaynaklandığını belirtti. Zeytinyağı ve Karatay diyeti kapsamında Karatay’ın dikkat çektiği diğer bir nokta ise önemli olanın zayıflama diyetleri değil, doğru beslenme biçimi olduğudur. Ekmek ve börek gibi gıdalardan uzak durulması gerekirken zeytin ve ürünlerinden asla vazgeçilmemesi gerektiğini vurgulamaktadır. Ayrıca zeytinyağının ana sütünün aynısı olduğunu söyleyen Karatay, ana sütünde nasıl hayvansal kolesterol varsa zeytinyağında bitkisel kolesterolün olduğunu belirtir. Zeytinyağının bağışıklık sistemini kuvvetlendirici özelliğine de dikkat çekmektedir.

Ülkemizin zeytin açısından bir cennet vatan olduğunu her fırsatta vurgulayan Karatay bunun kıymetinin bilinmesini vatandaşlara hatırlatır. Sık sık TV yayınlarına da katılan Karatay bu yayınlarda zeytinyağı içerek halkın dikkatini üzerine çekmekte. Zeytinyağlı yemek tarifleri ve zeytin Karatay diyet listelerinin de ilk sıralarında yer alır. Bu bağlamda zeytini kahvaltı listesinin baş tacı yapan Karatay kahvaltıda özellikle siyah ve yeşil zeytinin tuzsuz tüketilmesini tavsiye etmektedir. Öğle ve akşam yemeği listelerinde de çoğu yemek zeytinyağlı olarak yer almaktadır. Ayrıca akşam öğünlerinde özellikle salataya yer veren Karatay bu salatanın da bol zeytinyağlı olanını önermektedir. Zeytinyağı ve Karatay diyeti ile zayıflamanın mümkün olduğunu her fırsatta dile getirirken bilinenin aksine zeytinyağın kilo aldırmadığını yeme biçimlerinin ve karbonhidratın kilo almaya yol açtığını söyler. Zayıflatan kadın olarak da anılan Prof. Dr. Canan Karatay verdiği önerilerde zeytinyağı kadar tereyağının da faydalı ve kesinlikle kilo aldırmadığını vurgulamakta ve dikkatleri üzerine çekmektedir. 
« ÖNCEKİ
SONRAKİ »