SON YAYINLAR
latest

Hamilelikte Bas Agrısı

Hiç şüphe yoktur ki hamilelik dönemi her anne adayı için tatlı bir telaş ve heyecan içerisinde geçer. Ayrıca gebelik dönemi anne adayında fiziki görüntü başta olmak üzere pek çok değişimi de beraberinde getiren bir süreci kapsamaktadır. 
Gebelik haberinin alındığı ilk haftalardan itibaren yapılan takip sonucunda hem anne adayında hem de anne karnındaki bebekte hızlı bir değişim ve gelişim olduğu gözlenmektedir. Anne adayının genel sağlık durumunun ve bebeğin anne karnındaki gelişiminin tam ve sağlıklı bir şekilde olması açısından hafta hafta hamilelik takibinin sürekliliği çok önemli bir yer tutmaktadır. Hamilelik dönemi toplamda 40 haftadan oluşan uzun bir süreçten oluşmaktadır. Hamilelik sürecindeki her haftada anne adayı ve bebek için önemli gelişmeler yaşanır. Tüm bu gelişmelerin ne düzeyde olduğu hafta hafta gebelik takibi sonucunda ortaya çıkmaktadır. 

Anne adaylarının içinde bulunduğu hamilelik haftasında kendilerini ne gibi değişikliklerin beklediğini ya da bebeğinin anne karnındaki boyunun ve kilosunun ne durumda olduğunu, bebeğinde hangi organların oluşmaya başladığını hafta hafta hamilelik, gebelik takibi sonucunda görmektedirler.

Anne adayının ve bebeğinin takibinde sağlıklı gelişimleri için öncelikle dikkat edilmesi gereken konuların başında da beslenme gelmektedir. Hamilelikte beslenme faktörü bebeğin organlarının gelişiminden tutun anne adayının hissettiği şikayetlerin artışına kadar bir çok alanda önemli etkiler yaratır. Hamile olan bir kadın normalden daha fazla miktarda vitamin ve minerale ihtiyaç duymaktadır. Bu sebeple anne adayı hamilelikte tüketmesi gereken vitamin ve mineralleri dengeli ve yeterli miktarda aldığı sağlıklı bir beslenme programı oluşturmalıdır. Tabii ki bu konuda uzman bir diyetisyenden de destek alabilir. Bazı durumlarda beslenme yolu ile alınması yeterli olmayan vitamin ve minerallerin uzmanlar tarafından takviye hap olarak kullanılması tavsiye edilmektedir. Örneğin anne adaylarının hamilelikte folik asit kullanımı konusuna özellikle hassasiyet göstermeleri gerekmektedir. Çünkü folik asit anne adayının hücrelerinin yenilenmesini sağlarken bebeğin beyin gelişimi için de çok önemlidir. Ayrıca bebeğin kemik iliğinin gelişimi ve protein sentezlemesini sağlaması açısından folik asit tüketimi çok önemsenmektedir. Pek çok kadın doğum uzmanı sağlıklı bir gebelik için hamile kalmadan 3 ay öncesinden folik asit takviyesinin alınmasını ya da folik asit yönünden zengin besinler ile beslenilmesi gerektiğini söylemektedirler. Anne adayına, gebeliğinin 4. ayına kadar folik asit yönünden zengin gıdalar ile düzenli bir şeklide beslenmesi ya da günlük 400 mikrogram dozunda folik asit hapı kullanması bir çok uzman tarafından tavsiye edilmektedir. Tüm bu sebeplerden dolayı anne adayı için hamilelik boyunca folik asit eksikliği belirtileri özellikle dikkat edilmesi gereken konulardan biridir.

Hamilelikte beslenme yetersizliği ya da tüketilmesi gereken vitamin ve minerallerin yeterli miktarda alınmaması anne adayında pek çok ağrı ve şikayetlerin görülmesine de sebep olabilir. Yanlış beslenme, karaciğer yetmezliği neden olur sorusundan tutun da birçok hastalığın veya olumsuzluğun temelidir. Hamilelikte değişen hormonların da etkisi ile anne adayında fiziksel, zihinsel ve duygusal bir çok sağlık sorunu ortaya çıkmaktadır. Anne adaylarında en yaygın olarak görülen sağlık sorunlarının başında hiç kuşkusuz baş ağrısı gelmektedir. Hamilelikte baş ağrısı zaten oldukça hassas olan bu dönemde anne adayının günlük yaşam rutinlerini de olumsuz yönde etkilemektedir. Hamilelikte baş ağrısının nedenleri konusunda ise pek çok ihtimal söz konusudur. Hamilelikte baş ağrısının başlıca nedenleri şu şekildedir;

  • Kan hacminin artması
  • Hormon salgılanmasındaki değişimler
  • Uzun süre aç kalmak
  • Temiz hava eksikliği
  • Kalsiyum yetersizliği
  • Yetersiz sıvı tüketimi
  • Yorgunluk ve stres
  • Şiddetli yaşanan mide bulantıları
  • Kan şekerindeki ani değişimler
  • Tansiyon değerlerindeki ani değişimler
  • Uyku bozuklukları
  • Kas spazmları
Baş ağrısına ne iyi gelir anne adayı için en önemli sorunlardan biri haline gelmektedir. Hamilelik öncesinde baş ağrısının geçmesi için uyguladığımız çözümler hamilelik döneminde doktora danışılmadan kesinlikle uygulanmamalıdır. Hamilelikte oluşan ağrıların kesilmesi için ilaç kullanımı söz konusu değildir. İlaç kullanımı bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir ya da anne adayı ve bebek için hayati tehlike yaratabilir. Bu nedenle oluşan her tip ağrının doğal yöntemler ile geçirilmesi gerekmektedir. Hamilelikte baş ağrısından kurtulmak için;
  • Bol su için, günlük sıvı alım miktarınızı artırın.
  • Baş, alın ve ense bölgenize yumuşak hareketler ile masaj yaptırın.
  • Düzenli uyku rutini oluşturun. Loş ışıklandırılmış ve sessiz bir ortamda uyuyun.
  • Düzenli olarak hafif tempo egzersizler ve kısa yürüyüşler yapın.
  • Baş ağrısı hissettiğinizde ılık duş alın.
  • Günlük olarak 1 elma tüketin. Elma içeriğinde bulunana vitamin ve minerallerin ağrı kesici etkisinin olduğu bilinmektedir.
  • Migren tipi baş ağrısı yaşıyorsanız ense bölgenize buz kompresi uygulayın.
  • Sinüzit kaynaklı baş ağrısı yaşıyorsanız sıcak havluyu alın, göz ve burun çevrenizde bir süre gezdirin.
Hamilelikte görülen baş ağrılarının kısa süreli ve geçici olduğu unutulmamalıdır. Özellikle son trimester döneminde uzun süre geçmeyen ve gittikçe şiddetlenen düzeyde baş ağrılarınız olduğunda gebelik zehirlenmesi riskine karşın hemen doktorunuzu bilgilendirin.

Kaynak; https://www.faydaloji.com
« ÖNCEKİ
SONRAKİ »