SON YAYINLAR
latest

Diş Beyazlatma Etkili Sonuçlar Saglayan, Pratik Bir Prosedürdür

Dişlerde bulunan şekil ve renk bozuklukları önemli estetik sorunlar olarak kişinin ciddi psikolojik problemler yaşamasına dahi neden olabilir. Dişlerinin görünümünden memnun olmayan kişiler gerek sosyal yaşamları gerek iş yaşamları gereği sağlığın temsilcisi olarak kabul edilen daha beyaz dişlere sahip olma ihtiyacı duyabilirler. Bu nedenle diş beyazlatma İstanbul ve diğer illerimizde en sık uygulanan diş hekimliği tedavilerinden biridir.


Günümüzde marketlerde dahi satılan, kolayca temin edilebilen ve evde diş beyazlatma amacıyla kullanılan diş beyazlatma ürünleri diş hekimi kontrolü dışında kullanılmaları, dişteki renklenmelerin nedeni belirlenmeden ve dişte gerekli radyolojik incelemeler yapılmadan kontrolsüz bir şekilde kullanılmaları gibi nedenlerden dolayı diş sağlığına zarar verebilirler.

Dişlerdeki mevcut kusurlu restorasyonların gözden kaçma olasılığı, zayıf diş minesi, dişteki aşınmalar, yumuşak dokulardaki diş eti hasarları, diş çürüğü, dişteki çatlakların neden olduğu duyarlılıklar gibi sorunlar diş hekiminin kontrolünde olmaksızın gerçekleştirilen diş beyazlatma uygulamalarına bağlı olarak ortaya çıkabilir.


Dişlerde Renklenme Neden Olur?

Dişlerdeki renklenmelerin nedenleri içsel ve dışsal olarak farklılık gösterebilir. Dişlerdeki dışsal renklenmeler; boyama özelliği bulunan gıda maddelerinin tüketilmesine, çay, kahve, şarap, sigara gibi maddelerin sık kullanılmasına, dişlerdeki bakteri plağı gibi faktörlere bağlı olarak diş yüzeyinde meydana gelir.

İçsel renklenmeler ise henüz dişlerin oluşumu aşamasındaki metabolik bozukluklar, kök kanal tedavileri, tetrasiklin grubu antibiyotikler, amalgam diş dolguları dişin sert dokularına yerleşen maddeler ile diş pulpası dokusunda meydana gelen nekrozlara bağlı olarak oluşabilir.


Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?

Dişlerin beyazlatılması için içeriden ya da dışarıdan beyazlatma yapmaya yönelik yöntemler uygulanabilir. Diş kanal tedavisi gören ve canlılığını yitiren dişlere içeriden dış beyazlatma, canlı dişlere ise dışarıdan diş beyazlatma yöntemi uygulanması gerekir. Canlı dişlere uygulanacak olan diş beyazlatma prosedüründe ev tipi diş beyazlatma, ofis tipi diş beyazlatma ya da her iki yöntemin kombine edildiği kombine diş beyazlatma yöntemi tercih edilebilir. Dr. Sait Gezer her iki yöntemi en doğru şekilde planlayarak hastalarının en etkili sonuçları almasını sağlar.

Diş beyazlatma tedavisi sonucunda elde edilecek beyazlık kişi özelinde farklılaşabilir. Diş beyazlatma işlemi sonuçlarının kalıcılığı uygulama sonrası süreçte belirli noktalara dikkat edilmesine bağlıdır. Diş beyazlatma sonrası dişler uygulama öncesi haline tamamen dönmez. Ancak ağız hijyeni ve beslenme alışkanlıkları ile sigara kullanımı gibi faktörlere bağlı olarak zaman içerisinde pekiştirme diş tedavilerine gerek duyulabilir. Diş beyazlatma fiyatları hangi yöntemin uygulanacağı ve tedavi süresi gibi bazı etkenlere bağlı olarak belirlenir.


Ev Tipi Diş Beyazlatma

Ev tipi diş beyazlatma yönteminde hastanın dişlerinden alınan ölçülere göre üretilen bu nedenle dişlere tamamen uyumlu plastik diş beyazlatma kalıpları kullanılır. Diş hekimi hasta özelinde ihtiyaçlara ve elde edilmek istenilen sonuca göre hangi diş beyazlatıcı jelin kullanılacağına karar verir.

Diş hekiminin belirttiği zaman boyunca hastanın diş beyazlatma kalıplarının içine diş beyazlatma jeli koyarak dişlerine takması gerekir. Daha pratik uygulama imkanı vermesi nedeniyle ev tipi diş beyazlatma uygulamasının genellikle geceleri yapılması tercih edilir.

Ev tipi diş beyazlatma uygulaması hastanın yaşı, elde edilmek istenilen renk tonu ve dişteki mevcut renklenmenin derecesi gibi etkenlere bağlı olarak genellikle 7 ila 15 gün süreyle uygulanır.

Ev tipi diş beyazlatma uygulaması yapılırken oluşması muhtemel sıcak soğuk diş hassasiyetinin önlenmesi amacıyla flor uygulamalarına başvurulabilir. Ev tipi diş beyazlatma yapılan hasta eğer sigara kullanıyorsa diş beyazlatma plakları ağzına takılı olduğunda sigara kullanmamalıdır.


Ofis Tipi Diş Beyazlatma

Ofis tipi diş beyazlatma klinik ortamında diş hekimi tarafından uygulanır. Ev tipi diş beyazlatma yöntemine göre daha hızlı ve etkili bir beyazlığın elde edilmesine imkan sağlar.

Ofis tipi diş beyazlatmaya başlanmadan önce diş etleri koruyucu maddelerle izole edilir. Diş etlerinin zarar görmesini önleyecek şekilde izolasyon tamamlandıktan sonra yüksek konsantrasyona sahip diş beyazlatıcı kimyasal ajanlar dişlere uygulanır. Sürülen diş beyazlatma jelinin içindeki beyazlatıcı ajanlar ışık cihazlarıyla aktive edilir. Uzman ve deneyimli diş hekimleri tarafından uygulanması halinde güvenilir bir yöntem olan ofis tipi diş beyazlatma prosedürü diş minesinde zarara neden olmaz. Diş beyazlatma uygulamasından sonra gelişebilen geçici diş hassasiyetinin ortadan kaldırılması için flor uygulamalarından yararlanılabilir.


İçten Diş Beyazlatma

İçten diş beyazlatma tek diş beyazlatma olarak da adlandırılır. Kanal tedavisi gören ve tedaviden sonra renk değiştiren dişlere uygulanan bu yöntem kapsamında dişteki mevcut dolgu sökülür. Dolgunun çıkarılmasıyla açılan boşluğa diş beyazlatma jeli uygulanır. Daha sonra diş geçici dolgu ile kapatılır. Uygulama dişte istenilen renge ulaşılana kadar belirli aralıklarla devam ettirilir.

İçten diş beyazlatma, kanal dolgusunun çok iyi izole edildiği durumlarda dişte zarara neden olmaz.

Diş beyazlatma uygulamaları dişlerde geçici hassasiyet oluşmasına neden olabilir. Diş hassasiyeti havaya, çok sıcak ya da çok soğuk yiyecek ve içeceklere karşı gelişebilir. Ayrıca blog bölümünde paylaşılan,  diş beyazlatma dişe zarar verir mi içeriklerimiz için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

« ÖNCEKİ
SONRAKİ »