SON YAYINLAR
latest

Rahim Agzı Kanseri Belirtileri

Dünyada ve ülkemizde kansere yakalanma oranı hızlı bir şekilde artmaktadır. Kanser hastalığının artmasında şişmanlığın hızla yayılması ve hazır gıda tüketimindeki artış gösterilmektedir. Ülkemizde kadınlarda en sık rastlanan kanserler arasında meme kanserinden sonra ikinci sırada yerini alır. Dünyada ise kadınlarda ilk görülen kanser çeşidi rahim ağzı kanseridir. Dünyada rahim ağzı kanserinin ilk sırada yer almasının nedeni cinsel hayata başlama yaşının daha erken olmasıdır.

Ülkemizde cinsel yaşamın daha geç başlaması nedeniyle rahim ağzı kanserleri daha az görülmektedir. Rahim ağzı kanserleri cinsel temasla yakından ilgilidir. Rahim ağzı kanserini rahim kanseriyle karıştırmamak gerekir. Rahim kanserinin oluşmasında cinsel temasın hiç bir önemi yoktur. Rahim kanserinin oluşma nedeni genellikle fazla ostrojen hormonu alımıyla ilgilidir.

Rahim kanserinin en yaygın belirtisi birden bire ortaya çıkan ve uzun süre devam eden vajinal kanamalardır. Rahim ağzı kanserlerinin diğer belirtileri arasında vajina bölgesinde görülen kaşıntı ve yine o bölgedeki kokulu akıntılardır. Rahim ağzı kanserlerinin bu belirtileri genellikle hastalığın ilk evrelerinde kendini göstermez daha çok ileri evrelerinde kendini hissettirir. Rahim kanserinin görülmesin arttıran risk faktörleri vardır. Bu risk faktörlerinin başında cinsel yaşama erken başlanması yer alır. Diğer risk faktörleri arasında ise 18 yaş öncesi doğum, doğum sayısının fazla olması, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve sigara kullanımı yer almaktadır. 

Ayrıca kortizon kullanımı ve yakalanan vajinal enfeksiyonların uzun sürmesi ve sık olarak tekrar etmesi de rahim ağzı kanseri riskini arttırmaktadır.Rahim kanserinin tespiti smear testi ile yapılmaktadır. Smear testi  18 yaşını geçmiş ve cinsel hayatı başlamış tüm kadınlara yapılabilir. Smear testini taramalarının artmasıyla rahim ağzı kanserinden ölüm oranında büyük bir azalma kaydedilmiştir.

Tüm kanserlerde olduğu gibi rahim ağzı kanserinde de erken tanı hastalığın tedavisindeki başarıyı arttırdığı için çok önemlidir. Bu yüzden her kadının mutlaka yılda bir kez smear testi yaptırması gerekir. Bu test acısız ve yapılması çok kolay  bir testtir. Ayrıca cinsel yaşama başlama yaşının yukarılara çekilmesi gençlerin bu konuda bilgilendirilmesi de rahim ağzı kanserinin daha az görülmesini sağlayacaktır.
« ÖNCEKİ
SONRAKİ »