SON YAYINLAR
latest

Kolik Bebek Ne Demek

Ortada ağlamaya neden olabilecek sorun yokken şiddetli ağlama krizlerine giren bebekler kolik bebek olarak adlandırılmaktadır. Yapılan istatistiksel çalışmalar her 5 yenidoğan bebekten birinin kolik olduğunu ortaya koymaktadır. Kolik bebeklerin ağlama krizleri yaygın olarak 3. haftaya girildiğinde başlarken bazı bebeklerde ise ilk doğdukları andan itibaren ağlama krizleri görülebilir.

Eskilerin deyimi ile günü tamamlanmadan doğan bu bebeklerin ağlama krizleri ne yazık ki yeni annelerin depresyona girmelerine bile neden olan son derece zorlu bir süreçtir ve genelde en erken 16. haftaya kadar sürdüğü görülmektedir. Eskiden kolik bebeklerin ağlamalarının nedeninin şiddetli gaz sancıları olduğu düşünülürken günümüzde gaz sancısı yaşamadığı halde ağlama krizleri görülebilen bebekler olduğuda bilinmektedir. Özellikle de anne sütü emen bebeklerde annenin yediği şeylere alerjisi olan bebeklerde bu durum sıklıkla yaşanır.

Kolik bebek belirtileri arasında bebeğin kilo ve boyunun düzenli olarak artmasına yani gelişiminin normal olmasına rağmen sürekli ağlaması, günde toplamda 3 saati aşan ağlama krizleri yaşaması ve özellikle de gece yaşanan ağlama nöbetleri yer almaktadır. Kolik bebek annesi olmak çok zor olduğu için mutlaka annelerin dinlendirilmesine olanak sağlanmalı, anneler eşler ve aile üyeleri tarafından mümkün olduğunca desteklenmelidir. Gece uykusuzluğu depresyon nedenleri arasında ilk sırada yer aldığı için gece ağlama krizi yaşayan bebekler gündüz uyudukları zaman annelerde mutlaka bebekle beraber yatmalı, bebek uyumuyorsa dahi anne mutlaka gereken ortam sağlanarak uyutulmalıdır. 
« ÖNCEKİ
SONRAKİ »